В рамките на Министерски съвет (МС) проведохме дискусии и утвърждаване на

...
В рамките на Министерски съвет (МС) проведохме дискусии и утвърждаване на
Коментари Харесай

Министър Радев: Фондът за сигурност на електроенергийната система не е застрашен или компрометиран

В рамките на Министерски съвет (МС) проведохме дискусии и одобряване на два значими акта. Единият е разпореждане на Министерски съвет, което взема решение проблеми с промени в бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 година и вторият акт е решение на Министерски съвет, което конкретизира ограничения за споразумяване на взаимоотношения в бранш " Енергетика ". По отношение на постановлението - оферират се одобрение на промени в бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 година с дофинансиране с бюджетно салдо за сметка на централния бюджет в размер на 1 милиарда 580 млн. лв.. Целта на тези средства е придобиване на вземанията на Българския енергиен холдинг и на " Булгаргаз ЕАД " от " Топлофикация София ". За задачата би трябвало да се получи позитивно решение за режимите на държавана помощ от страна на Европейската комисия или на решение, че придобиването не съставлява държавна помощ по смисъла на член 107, алинея 1 от контракта за действие на Европейски Съюз. Това сподели министърът на енергетиката Румен Радев.

„ Имаме натрупвани систематично отговорности в голям размер от страна на „ Топлофикация София “ към енергийния бранш за газови доставки. В годините натрупването на тези отговорности бяха прехвърляни като суми поредно от страна на „ Булгаргаз “ към БЕХ, което докара до отговорностите към БЕХ. Останалата част, която продължаваше да пораства през годините, се натрупваше като салда към „ Булгаргаз “ и към 31 декември сумата наближаваше 800 милиона. Тази неподходяща процедура води до внушителната сума от милиард и 600 милиона към групата БЕХ. Съчетано с доста други фактори, такава сума би могла да бъда употребена в структурите ни в бранш „ Енергетика “ за решение на ликвидни въпроси, реализация на капиталови стратегии, за реализация на надлежните ремонтни стратегии. Тази ликвидност е конфискувана от бранша. С това разпореждане връщаме тази ликвидност “, изясни той.

Другото решение на Министерски съвет е обвързвано с Фонда за сигурност на електроенергийната система. „ Коментираните в общественото пространство суми от вида на милиард са несъстоятелни. Ние и все още имаме над 430 милиона лева налични във Фонда за сигурност на електроенергийната система, които са насъбраният ни буфер, с цел да можем да осъществяваме дилемите си по осъществяване на поддръжката за битовия консуматор след 1 юли 2024 година Това потребление на средства целево през целево събирани вноски има своето продължение и под никаква форма не е сложено под въпрос, застрашено или компрометирано. Това, което откриваме като приходен недостиг във фонда, дължащо се на по-ниските цени на електрическа енергия и по-ниските доходи, събирани във връзка с 5-процентовите вноски, както и във връзка с по-ниските цени на квотите – това води до приходния недостиг. Това е, което компенсираме с тази вноска. Това ще стане под формата на подаяние от страна на БЕХ “, уточни министър Радев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР